Dags att begrava pensionspyramiden

Jag förklarar pensionspyramiden död! Den har gjort sitt att lura och vilseleda svenska folket. 

 

Det är missvisande att den allmänna pensionen är så stor del av din pension. Det ger också falska förhoppningar. ”Det här ska ju den största delan av min pensionskaka” tänker man då, och när utfallet blir att man kan knappt leva för pengarna, ja då blir man besviken. Det ger en bild att om man jobbar kommer allt att lösa sig, för så går propagandan. Premiepensionen visas som en liten del av kakan, men för många är det en betydligt större del av deras pensionskaka då den kan placeras i fonder. Till och med regeringen tycker att svenskar måste bli bättre på pension

Från www.pensionsmyndigheten.se

Ovanför den allmänna pensionen visas nästa del, tjänstepensionen. Detta borde döpas om till  ”Tjänstepensionerna” och visa att det är flera beståndsdelar. Det är inte en (1)  pensionsdel eller ett samlat/gemensamt sparande från arbetsgivarna, det är ett flertal olika pensionsförsäkringar. Igen, det blir missvisande. Mottagaren får intrycket att det är ett samlat begrepp då det bemöts som just det i alla sammanhang. ”Tänk på tjänstepensionen”, ”Tjänstepensionen är en viktig del i din pension” osv. Tjänstepensionen är inte  är ju inte det, utan varje anställning med tjänstepension är en egen tjänstepension, dvs har man haft flera anställningar så har man tjänstepensioner. Varje tjänstepension skall hanteras som en del i helheten och pensionsportföljen. I

Längst längst upp på toppen finns det privata sparande. Alltså blir det privata ansvaret pyttelitet. Vad skickar det för signaler? Att gå i pension handlar inte bara om intäkter utan även utgifter. Att gå i pension kräver planering och man bör ha en strategi och en plan för hur man ska leva när man har slutat jobba. Frågor som ”har jag råd med bolån”, ”har jag råd med den här hyran”, ”hur höga räntor klarar min pension av” bör man ställa sig i god tid innan det är dags att. Få pensionssparar privat, då ingenstans i pensionssystemet lyfts det egna ansvaret fram.

Det är dags att begrava den och titta på nya sätt att visa svenska folket hur pensionen fungerar, utan att skapa falska förhoppningar. Pension är ju underbart, tänk att vi har ett så pass bra system som aktivt sparar till oss medan vi jobbar. Folket behöver verktyg, inte överförenklade passiviseringsbilder.


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *