Det här är den eviga frågan. Pensionssystemet är ju ett magisk påfund. Jobba nu, så sparas det pengar åt dig så du kan njuta och vila ut på ålderns höst. What’s not to like? Men systemet skapades när vi knegade hela livet för samma arbetsgivare. Det gör att en viktig del i pensionen är försatt och omodern, tjänstepensionen.

Varför är pensionen svår?

 1. Delat ansvar. Många är stolta över ett långt och flitigt arbetsliv där man har ”gjort rätt för sig” och stöttat samhället, sen vill man njuta av samhällets frukt och gå i pension. Det är inte riktigt så. Den allmänna pensionen och tjänstepensionen är ett stöd, inte en garanti på välstånd. Du måste själv ta ansvar och planera för pensionsgången.
 2. Spridda pengar. Alla har sett pensionstriangel, men den är missvisande! Tjänstepensionen är inte en pott pengar, det är flera. Varje anställning blir en egen tjänstepension som måste förvaltas som en del av den större portföljen.
 3. Finansiell okunskap. Tyvärr bygger pensionen på fonder och sparande. Det kräver en grundläggande kunskap i värdepapper, dvs olika sätt att investera såsom fonder och obligationer. Den här kunskapen får vi inte från skolan, utan vi måste själva lära oss detta.

Vad kan man göra?

 1. Ta ansvar. Det är aldrig för sent.
 2. Ha en plan. Fundera på hur du vill och kan leva som pensionär. Det handlar om att planera sina lån, boendekostnader, livsstil och arbeta mot målet. Det kanske inte finns utrymme för ett stort sparande, men man kan se over sina kostnader.
 3. Var nyfiken. Det finns så mycket information och hjälp. Det finns flera grupper i social media där man kan hjälpa varandra och få stöd. Våga fråga!
  1. Aktiefixen tjejer PPM
  2. Economista – tjejer som gillar privatekonomi
  3. Finansinspektionen är bra på att prata privatekonomi i deras podd https://soundcloud.com/privatekonomi/pension-stora-pengasacken
  4. Monica Zettervall har en jättebra blogg
  5. Monica Sjödin har också en kanonbra blogg

 


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *