Pensionista berättar hur hon fick smak för pensioner

Pensionista berättar hur hon fick smak för pensioner

Länge hade jag över huvudtaget inget intresse för pension, inte ens sparande. Jag jobbade med löneförmåner och hade berört ämnet, men eftersom jag var specialiserad på annat hamnade det i perifierin. Då hade jag inte ens tjänstepension själv! Lite senare fick jag tjänstepension men då las pengarna på en bank så vi kunde placera själv. Då ägde jag  inte ens en fond, så pengarna låg bara där och skvalpa. Jag hade inte en blekaste aning om vad jag skulle göra. Sen fick vi en robotrådgivare som skulle hjälpa oss med placeringarna och jag gjorde som datorn sa. Jag litade på detta då vi fick ju höra hur bra den här tjänsten var. Sen fick vi kollektivavtal. Då sa robotrådgivaren åt mig igen vad jag skulle göra. Länge hade jag ingen som helst aning om hur pension, eller ens sparande fungerade.

Vändpunkten för mig var faktiskt på internationella kvinnodagen. Kanadensiska forskaren Barbara Stewart presenterade hennes white paper ”Rich thinking” på ett frukostevent i Stockholm. Det var en riktigt ögonöppnare för mig. Att investera blev en feministisk- och självständighetsfråga. Feminvest hade precis startat och jag gick på varenda event du bjöd in till. Min första investering var på 10 000 kr, som placerades i 5 olika lågavgiftsfonder. 30% var i obligationer/räntor och 70% i aktieindexfonder. En ödmjuk början på en resa som till en början var lite läskig, men jag ångrar mig inte en sekund. Jag var livrädd att något skulle gå fel, men jag fick en första smak på vad hur investeringar fungerar. Pengarna gick lite upp, lite ner. Men jag började förstå risk och vad det innebär att ta risk. Nästa steg var att jag vågade testa att köpa lite akter och med tiden växte mitt självförtroende och jag utvecklade en egen investerings- och sparstrategi. Aktier blev mitt nya intresse.

Det var då jag såg att jag har ju ett alldeles eget osynligt sparande, nämligen pensionen. Pension är ju magiskt, ett alldeles eget sparande jag får förvalta. Det läggs undan pengar till mig så jag slipper jobba. Det fanns mycket myter och många åsikter som cirkulerade i media, så jag började läsa på, och lägga pensionspusslet. Via mitt jobb kom jag mer och mer i kontakt med arbetsgivarfrågorna och såg hur tjänstepensionen fungerade bakom kulisserna. Det här var hur spännande, komplext och intressant som helst! Pensions var ju kul! När vänner hörde att jag var intresserad så kom de ut ur väggarna och jag såg hur många behöver verktyg och självförtroendeboost kring pensionen. Många hade ingen aning om vad de ska göra, hur det fungerar och medvetet blundande för den kommande verkligheten. Då såg jag att många behöver Pensionista. Pension är magiskt, och flera ska känna magin 🙂


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *