Hej Pensionistor!

Jag får in frågor via Insta och FB och jag ska dela med mig av dem till er. Här kommer en fråga från en läsare som vill samla sin tjänstepension.

Fråga 
Hej Pensionista! Jag funderar på att försöka samla mina tjänstepensioner. Hur ska jag tänka?

Svar

Det finns klara fördelar men även nackdelar med att samla försäkringarna.

Jag hade börjat med att dela upp mina tjänstepensioner mellan flyttbart och inte flyttbart. Tex det som ligger i de olika kollektivavtalade lösningarna är bara flyttbart inom dess lösning. Kolla vad avgifterna ligger på och vad du har att spela med.

Sedan tittar du på vad ligger utanför kollektivavtalet. Det går att slå ihop dem men då behöver du arbetsgivarens tillstånd. Hör av dig till resp försäkringsbolag och fråga vad det kostar att flytta. Men passa på att titta på avgifterna och valen du har gjort idag. Det kan bli väldigt dyrt att flytta, men det kan vara värt att ta ”smällen” för att placera pengarna i en billigare lösning med större valfrihet.

Nu har du pusslet. Beroende på hur många försäkringar du har, vilka är oflyttbara och vilka förutsättningar som finns får du nu skapa en portfölj av alla försäkringar.

Fundera på din risknivå, vad som är viktigt för dig, och börja pussla ihop det som blir bäst för dig med de förutsättningar du har.

Den största fördelen med att samla försäkringarna är att du minskar avgifterna och får bättre översyn. Men det kan vara bra med viss spridning mellan traditionell försäkring, högrisk och lågrisk för att säkra för en trygg pension ?


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *