Hej Pensionistor!

Jag får in frågor via Insta och FB och jag ska dela med mig av dem till er. Här kommer en fråga från en läsare och har börjat se över sin pension.

Hej Pensionista! Du verkar kunna det här med tjänstepension. Jag har tre frågor om tjänstepensionen som jag har funderat på ett tag.

Fråga 1

Från vilket år började företagen placera i tjänstepension? (t.ex. så började jag jobba redan 1987)

Svar fråga 1

Det beror på vilket kollektivavtal de var anslutna till alt vilken policy de hade om de inte var anslutna till kollektivavtal. Mao, finns ingen generell regel.

Fråga 2

Hur tar man reda på om ens tidigare arbetsgivare har betalt in tjänstepension åt en? Kan man logga n nånstans och se vilka år som genererat tjänstepension i olika bolag?

 

Svar fråga 2

Logga in på Minpension.se. För att göra en pensionsprognos måste de samla in information från alla försäkringsbolag. Det kan ta några dagar, så gå in där och klicka till att de uppdaterar informationen. När den är klar kommer du se en lista på alla tjänstepensioner du har.

Det går inte att se vilket år det har betalats in på minpension.se. Försäkringarna är listade efter försäkringsbolag, och sedan på försäkring. Försäkringarnas namn ger dig en ledtråd till vad det är för avtal det ev. Var kopplat till tex ”ITP1 valbar” ”PA avd II).

Du måste gå in på resp försäkringsbolags hemsida för att se om pengar har betalats in. Med BankID kommer man långt. Beroende på kollektivavtal kan du behöva besöka tex Collectum för att se vilken lön som arbetsgivaren har anmält, då det är basen för pensionen.

Tänk på att läsa på om resp avtal, då du är(missförstå mig rätt) äldre, vilket innebär att du kan ha ”förmånsbestämd” pension. DVS baserat på din lön är du garanterad pengar. Där räknar man på din lön, hur länge du har jobbat osv och då är det försäkringsbolaget som säger hur mycket de ska betala in. Dessa pengar kan du inte välja placering på eller påverka. Det är helt annorlunda mot en ”premiebestämd” pension där du får premier inbetalt löpande

 

Fråga 3

Vad händer om en tidigare arbetsgivare gått i konkurs – försvinner min pensionsrätt från dem då eller ligger den intjänade försäkringen kvar hos förvaltaren?

Svar fråga 3

Dina pengar ska ligga i sk. Fribrev. Pengarna är skyddade och de ”försvinner” inte. Precis som du säger, de ligger kvar hos förvaltaren och väntar på dig.

 


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *