Nu snackas det om flytträtt av pension igen. Varför är detta viktigt och behöver du/jag/någon bry sig?

Du behöver bry dig om du kan svara ja på en av påståendena:

  • Du har tjänstepension
  • Du har en pensionsförsäkring

Pensionssystemet lever kvar i 50-talet. Då jobbade man för en och samma arbetsgivare hela livet och då var det de som var ansvarig för din tjänstepension. Idag byter vi jobb vart annat till var femte år, kanske väljer att vara egenföretagare ett tag, går tillbaka och jobbar igen.

Din tjänstepension är inte ditt sparande, det är din förmån – som din arbetsgivare äger! Dessutom är det tekniskt sett en försäkring. Så varje gång du byter jobb kan du få en ny försäkring. Varje försäkring har avgifter, olika förutsättningar och olika val man måste göra. En 30 åring kan ha ftm den allmänna pension, 5 tjänstepensionsförsäkringar efter 3 olika jobb. Det betyder att man har många olika små godispåsar med tjänstepension, som alla kräver lika mycket tillsyn.

Diskussionen kring flytträtten grundar sig i rätten att få större makt över sin pension. Idag för du inte flytta pensionen utan din arbetsgivares tillåtelse. Så i framtiden kanske du hittar 30 000kr i en försäkring från ett jobb du jobbade på för 40 år sedan. Då det är arbetsgivaren som äger pensionsförsäkringen måste du be dem om lov att flytta på den. Ja, du får jaga upp företaget du jobbade på för 40 år sedan.

Nästa steg är att försäkringsbolagen vill ju inte att du ska flytta på din pension. De kan ha betalat pengar till en försäkringsförmedlare för att ha sålt och administrerat försäkringen. Det är ju jobbigt för dem om de går back då. Så då tar försäkringsbolagen ut höga flyttavgifter. Inte ok!

Att tillägga gäller detta bara försäkringar som ligger utanför kollektivavtalet detta gäller. Det går inte att flytta pengar ur de kollektivavtalade pensionsförsäkringarna,

Vad ska jag göra?

Det bästa du kan göra är att:

  1. Ha koll på försäkringarna som ligger utanför kollektivavtalet
  2. Hitta en bank t ex Nordnet som kan slå ihop försäkringarna åt dig så du samlar dem.

Det är långt kvar innan tjänstepensionen blir modern och kommer leva i 2000-talet, men vi får göra det bästa med de förutsättningarna som finns.


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *