Har du fått brev från Collectum? Grattis, du har en grym tjänstepension! Tjänstepension är ju en finfin förmån. Du jobbar och samtidigt läggs det pengar år sidan som du får förvalta så att du slipper jobba sen. Men Collectum och min arbetsgivare vill att jag ska göra sk val? Vad är det och varför?  Här kommer guiden!

Vad är Collectum?

Collectum är ett bolag som har skapats för att administrera tjänstepensionsavtalet ITP. ITP avtalet är uppdelat i 2 avdelningar beroende på arbetstagarens ålder, ITP1 och ITP2.

ITP1 är de födda 1979 eller senare och de har en premiebaserad pensionslösning. Varje månad tittar man på din bruttolön (Lönen före skatt efter avdrag som sjukdom, förmåner osv) och baserat på detta får man en peng insatt på sin tjänstepensionsförsäkring. Så är du sjuk, föräldraledig eller kanske har en löneväxling mot bil eller annan förmån så påverkar det din pension negativt.

ITP2 har en förmånsbaserad pension och kan inte välja hur pengarna skall förvaltas. Dock kan de välja extra försäkringar. Är du ITP2, skippa steg 1.

Tjänstepensionen är ett paket med försäkringar, ålderspensionen, sjukpension, familjeskydd och återbetalningskydd. Ålderspensionen är det vi ofta tänker är ”pensionen”, dvs det vi får när vi går i pension.

Eftersom alla är inte lika finns olika val man kan göra för att skräddarsy sin pension och sina försäkringar baserat på dina behov.

Här är en kort guide:

1. Välja traditionell eller fondförsäkring

Härligt, redan från start kan det kännas svårt och konstigt. Vad är traditionell och fondFÖRSÄKRING? Pensionen är en försäkring inte ett sparande. So weird. Sen finns det 2 sparformer, traditionell eller fondförsäkring. Collectum ger dig möjligheten att placera och förvalta en del av pengarna själv i ett upphandlat utbud av försäkringsbolag och fonder eller välja ett försäkringsbolag du litar på att göra all förvaltning åt dig. Rätt juste va?

Dock vill man de till att du har god riskspridning, så man måste ha minst 50% av sitt sparande i traditionell försäkring, dvs ett bolag tar hand om dina pengar och garanterar att du inte får ut mindre än det som har betalats in. Men för de som vill ha högre avkastning och vill förvalta pengarna själv kan man ha max 50% av pengarna i en fondförsäkring.

Collectum vill alltså att du väljer hur många % av pengarna ska vara i traditionell kontra fondförsäkring, och vilka försäkringbolag du vill placera pengarna i.

2. Välja skydd

Jaha, nu ska man också välja försäkringar. Vad har detta med pensionen att göra? Jo, som ovan nämnt är pension en försäkring. Att du får pengar när du blir äldre kallas ålderspension, men det finns flera andra pensioner, som familjeskyddet och  återbetalningsskydd. Det finns alltså försäkringar som kan skydda din familj – om du har en.

Singel and ready to mingle? Inget återbetalningsskydd eller familjeskydd. Att du väljer bort återbetalningsskyddet betyder att du kan tom få högre pension. Alla inom samma årgång får då dela på pengarna om någon i årgången utan återbetalningskydd dör. Skulle du dö får då kollektivet dina pengar, precis som du har fått ta det av andras pengar.

Familj och barn under 20?  Återbetalningsskyddet är gratis och innebär att familjen och dina barn får dina pensionspengar om du skulle dö. Har ni en ekonomisk situation där din familj kommer ha det svårt utan dig  kan du köpa till dig en extra försäkring som ger familjen ekonomiskt stöd om du går bort. Du kan även välja hur mycket stöd de får.

Närmar sig pension och självförsörjande barn? Nu kan det vara dags att välja bort återbetalningsskyddet och familjeskyddet. Då får du dessutom högre pension.

3. Sådär! Fyll i blanketterna och skicka in!

PS. Har du valt fondförsäkringar kommer du få välja fonder – vilket är superroligt

 


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *