Det händer med jämna mellanrum att vänner och bekanta behöver hjälp att utvärdera ett anställningserbjudande. Då för att bolaget de vill gå till saknar kollektivavtal och de vill veta vad de ska då kräva i ersättning/motsvarande detta.

Personligen har jag inget emot bolag utan kollektivavtal. Jag har jobbat på flera  ställen utan det och jag har då bara sett fördelar med det. Men att tillägga är jag utbildad och har ”hög status jobb” där arbetsgivaren är tvungen att ha förmåner motsvarande kollektivavtalet för att locka till sig personal. Annat är det för de med sk ”låg status jobb” där de är i en beroendeställning till arbetsgivaren. Dock är det viktigt att gå in med öppna ögon och förstå vad det innebär för dig.

Vad ska man kräva om det saknas kollektivavtal?

Kollektivavtalet har blivit en standard för vilka förmåner man skall ha av en arbetsgivare, framförallt försäkringsskyddet. Det inkluderar pension, om du blir sjuk osv. Syftet är att skydda dig ekonomisk ifall att du blir sjuk och trygga din pension. Flera av dem är verkligen bra. Det finns fler förmåner i kollektivavtalen men jag kommer bara beröra försäkringsförmånerna.

Kräv försäkringar som skyddar dig ekonomiskt vid sjukdom och tryggar din pension!

Nedan finns en lista med de förmåner jag tycker är viktigast:

Tjänstepension

Premier (Det som betalas in till tjänstepensionsförsäkringen) motsvarande minst 4,5% av lönedelar upp 38 438 kr/mån (2017) och 30% av lönedelar över 38 438 kr/mån (2017).  Detta motsvarar då ITP1s /kollektivavtalets nivåer som har blivit lite av en standard.

Sjukförsäkring

Blir du påkörd av bussen på väg till jobbet kan det blir en lång sjukskrivning. Klarar du dig endast på Försäkringskassans ersättning? Tjänar du 20 000kr/mån innan sjukskrivningen kommer du får 15300kr/mån före skatt. Tjänar du mer än 28 000 kr/mån blir smällen ännu större, för då har man nått taket för vad de betalar du så man får man ut endast 21 430kr kr/mån före skatt, oavsett om du tjänar 28 000kr/mån eller 60 000kr/mån.

En sjukförsäkring ger dig extra ersättning under din sjukskrivning, ofta så fyller den upp så du får ut 80% av din lön. Så blir du långtidssjukskriven eller sjukpensionär har du en större fallkudde. Ersättningskollen är ett bra ställe att kolla läget på.

Tänk på att fråga din arbetsgivare vilken lön de rapporterar till försäkringsbolagen. Vissa konsultbolag rapporterar in den fasta lönen och inte den rörliga. Det kan skilja sig 10 000-tals kronor mellan vad de säger att du tjänar och vad du egentligen tjänar. Det slår hårt om du skulle bli sjuk.

Premiebefrielse

Igen, svårt ord med enkel betydelse. Suck. En gubbe måste ha kommit på det här. Försäkringen betalar in premier till din tjänstepension medan du är sjukskriven.

Förmåner som kan vara viktiga för dig beroende på din situation:

TGL, Tjänstegruppliv

Den ger din familj ett skydd om du skulle dö. Man kan även teckna en egen livförsäkring privat för detta skydd. Är du ensamstående spelar det ingen roll. Saknar bolaget detta kan du teckna en egen livförsäkring.

Återbetalningsskydd  och familjepension 

Din familj får dina tjänstepensionspremier och extra pengar om du skulle dö. Har du inga barn eller andra i beroendeställning till dig behövs inte detta. Just familjepensionen kostar ofta ett extra tillägg men kan vara avgörande om din familj klarar sig vid din bortgång.

Vad ska jag göra om företaget saknar kollektivavtal?

Det här beror lite på vad företaget erbjuder. Du måste vara påstridig och be dem redovisa allt som erbjuds och inte. För här är du själv ansvarig för att se till att du är skyddad.

Om de har försäkringar men du får betala för dem själv

Vissa företag erbjuder dig hög lön, men du för löneväxla (dvs gå ner i bruttolön) för att få de förmåner du vill ha, tex tjänstepension, försäkringar osv.  Ofta har de ett avtal med ett försäkringsbolag som hanterar alla dessa försäkringar, men du får själv bestämma hur mycket du skall spara till pensionen och vilka försäkringar du vill ha.

Teckna försäkringar du och din familj behöver och sätt en sparplan så att du sparar så mycket som passar er.  

Fördelarna med detta är att du kan enkelt välja att spara mer till pension men också dra ner på det om du behöver det. Det kan vara så att man hamnar i en prekär ekonomisk situation där du behöver högre lön för att klara dig kortsiktigt 

Om arbetsgivaren saknar försäkringsavtal

Här kan det bli svårare. Nu måste du själv teckna privata försäkringar som täcker dig om något händer och spara själv till den pension. Allt görs då med redan beskattad inkomst, så det blir dyrare för dig än i fallet ovan där man byter bruttolön. Dock finns det skatteavdragsregler för dig som saknar tjänstepension via jobbet.

Kräv högre lön!

Om du måste köpa allt försäkringsskydd själv behöver du kompenseras för detta. Då kan du själv köpa till dig sjukpension som skyddar om du blir sjukskriven och kan sparar till pensionen privat. Ibland har de faktiskt en del försäkringar, men betalar inte till tjänstepensionen. Då får du spara helt själv till din pension, ingen annan kommer ta hand om dig.

Om du inte kan få till en deal som är fördelaktiga för dig, så ta annan anställning

 

Kategorier: PensionPrivatekonomi

2 kommentarer

Sandra Karlsson · 2 oktober, 2017 kl. 14:37

Tack för ett bra inlägg! Jag har precis bytt arbetsgivare som inte har kollektivavtal. Jag var medveten om det men det var mer att sätta sig in i än vad jag trodde. Det som är bra är att jag nu kan sätta av mer i tjänstepension än vid kollektivavtal samt även välja fonder och aktier och slipper den traditionella delen med minimal risk (jag är 32 år så jag kan ta risk eftersom det är långt kvar till pensionen).

    Pensionista · 2 oktober, 2017 kl. 17:32

    Hej Sandra Karlsson,
    Först vill jag gratta dig på nya jobbet! Tack för kommentaren och kom ihåg att du kan alltid maila på hej@pensionista.nu om du har fler frågor 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *