Insändare från tidningen Metro där någon påstår sig vara en missnöjd pensionär.

Nu är jag på hugget igen. Detta har cirkulerat på FB och kommentarerna är väldigt spridda, och ofta av de som är helt ovetande om hur pensionen egentligen fungerar. Men nu ska jag hålla en liten kort föreläsning om varför jag är skarpt kritisk till inlägg som detta.

Pensionen är inte något magiskt pengaregn man får för att man slutar jobbar och blir pensionär. Staten har inget ansvar för att du ska vara finansierad när du slutar jobba. Pension är uppskjuten lön och finansieras på olika sätt (se länk nedan). Har du haft låga inkomster hela livet, varit sjukskriven länge eller jobbat svart så kan man inte förvänta sig att pensionen kommer vara högre eller göra livet lättare. Det är 2,1 miljoner pensionärer med allmän pension (källa längre ner). Denna generation pensionärer lever många år längre än de generationen innan. Samma pott pengar ska delas på flera, och under längre tid. Tyvärr blir det kanske mindre pengar än vad många hade hoppats på.

I insändaren saknas det mycket info. Det är många saker vi inte vet:
-Har hen en tagit ansvar för sin pension och öppnat sitt pensionsbesked som pensionsmyndigheten skickar ut till alla med intjänad pension eller slängt den på hög?
-Har hen aktivt planerat för sin pension?
-Vi vet inte om hen har jobbat vitt hela livet.
-Om hen har jobbat heltid.
-Vad hen har haft för lön under sin arbetstid.
-Om hen har varit sjukskriven.
-Om hen har lån och andra kostnader som äter på pensionen.

Insändare som detta ser jag som en reaktion från någon som har aktivt valt att inte ta ansvar för sin pension och förväntat sig att någon annan ska göra det åt dem. ”Ojdå, blev det inte bättre än såhär?” Pensionsmyndigheten är väldigt bra på att informera om vad din pension kommer bli och hur systemet fungerar.

Snitt pensionen under 2015 var 11 269 kronor per månad. Det kommer inte jag kunna leva på. Jag tar ansvar för min pension och planerar redan nu för vad jag behöver göra för att ha en god pension. Over and out.

https://secure.pensionsmyndigheten.se/KortaPensionsfakta.html#avd3
https://secure.pensionsmyndigheten.se/FinansieringAvPensionssystemet.html

Kategorier: Pension

1 kommentar

Nina Senzes · 20 augusti, 2017 kl. 22:43

??? Håller med! Självklart ska staten göra sitt bästa men när det väl kommer till kritan har man bara sig själv att skylla. Jag ska logga in på minpension.se nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *