Jag fick mig en liten chock där Nordnet redovisade lägre kostnader än Avanza för samma produkt! Det visade sig att Nordnet inte redovisade alla kostnader…

Lång historia kort:

Avanza har anammat de nya reglera kring redovisning av den totala kostnaden för att äga en finansiell produkt (i detta blogginlägg fokuserar jag enbart på fonder). Avanza redovisar både förvaltningsavgift (vilket tidigare har varit den sk. prislappen för att äga en fond) och produktens avgift. Produktens avgift visar den totala alla kostnader som du betalar för att äga en fond – vilket är det enda säkra du vet om produkten innan du köper den. Nordnet redovisar en lägre kostnad för samma produkt än Avanza då de har fortfarande inte inkluderar alla kostnader!

Jag ringde tom Nordnets kundsupport för att få detta förklarat till mig. Den supertrevliga medarbetaren blev också fundersam och kollade deras nya plattform – där fick han samma pris som Avanza. Alltså Nordnet redovisar inte alla kostnader ännu! Att tillägga – det handlade om pytte belopp som 0,09% – men principiellt gör det ingen skillnad.

Att enbart titta på fondens förvaltningsavgift vid val och jämförelse av fond är inte rättvisande. Titta efter produktens kostnad och alla andra avgifter som insättning, uttag, osv.

Hela historien:

Häromdagen satt jag och skulle hjälpa en vän sätta upp ett långsiktigt sparande. Hen frågade mig om hur en lämplig portfölj kunde se ut. Jag har personligen en enkel och okomplicerad strategi – passiva aktieindexfonder utspridda över olika geografiska områden. Vissa skulle argumentera att det räcker med en globalfond, men jag föredrar att ha flera olika fonder – just för att få större spridning.

Hursomhaver, tog jag tillfället i akt att konkurrensutsätta mina egna fonder. Mina fonder har jag i Nordnets platform, men mina aktier har jag hos Avanza. Av en slump använde jag Avanzas plattform för att kolla fonderna – och jag fick en liten ögonöppnare. De redovisade både förvaltningsavgift och produktens avgift. Hmm vad är detta? Avanza gjorde en utförlig redovisning av den totala kostnaden för att äga produkten. Så snyggt! Hur ser det ut hos Nordnet? De visade förvaltningsavgifter och årlig avgift som innan. Nyfiken ville jag se hur plattformarna visade kostnader för samma fond. Till min förvåning verkade Nordnet vara billigare. Men hmm… det kändes inte rätt. Det var inte rimligt att just denna fond skulle vara rabatterad (den var redan så billig). Så jag ringde till Nordnets kundsupport får att få bekräftat om Nordnet var billigare, eller om jag jämförde äpplen med päron. Jag pratade med en supertrevlig medarbetare på Nordnet som då hjälpte mig. (BTW Nordnets support är sååå bra!) Jag berättade om att Avanza redovisar produktens avgift osv och undrade vad det motsvarade hos dem. Han bekräftade att det var nog inte samma sak som Nordnet redovisar. Han berättade att de har en ny plattform på gång och loggade in på den. Där fick han samma kostnad hos Nordnet som hos Avanza. De redovisar sina avgifter olika och i dagsläget så verkar det som att Nordnet är billigare. Inte ok!

Med denna nya kunskap måste jag nu börja städa i min portfölj. Jag kan få samma produkt billigare om jag börjar titta på produktens avgift hos Avanza än på Nordnets förvaltningsavgifter.  Suck.

Att tänka på

Detta visar bara vikten av att vara nyfiken, ifrågasättande och våga fråga! Det finns inga dumma frågor, och det ligger i plattformens intresse att du förstår vad du köper.

 

Kategorier: Okategoriserade

0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *