Nu sitter jag och surar. Det är så att jag sitter och går igenom Collectums utbud av pensionsförvaltare och länkarna för att läsa vidare fungerar inte! Avgifterna är jätteviktiga att hålla koll på.

Varför är du sur över två små länkar?

Avkastning i all ära, men avgifterna är viktigare för mig. Ingen förvaltar dina pengar gratis, de har ju kostnader som måste täckas – därför tar de ut avgifter. De tar ut först ut skalavgifter/förvaltningsavgifter för att vara din förvaltare. Man ska säga att för att ha dina pengar hos dem betalar du en medlemsavgift. Sen när du är medlem ska du betala för de tjänster du använder, dvs avgifterna för fonderna du vill placera pengarna i. Så SPP, Danica osv vill ha sin medlemsavgift på 0,16% resp 0,11%. Sen betalar du för de tjänster dvs de fonder du placerar dina pengar i. Vissa fonder är billiga och kostar 0-0,04% och andra kan vara jättedyra och kosta över 1%. Det blir många bäckar små som skall ha små belopp hela tiden. Jag vill veta exakt vad hela paketet kostar innan jag väljer en förvaltare. Du vill väl inte köpa vad som verkar vara ett billigt gymkort, men sen måste du betala varje gång du kliver in genom dörren, duschar eller de tar in en städare för att hålla gymmet rent.

Kom du fram till något då?

Jag tyckte att Danicas val verkade intressant då de har lägst avgifter (0,11%) vilket är konkurrenskraftigt jämfört med SPPs (0,16%). Men tack och lov visar Collectum även ”Kostnad ITP 30 år”. Här är Danica 50% dyrare! Därför vill jag veta varför de är så mycket dyrare – trotts lägre avgifter. Det kan vara andra avgifter de tar ut, eller bara ett dyrare fondutbud. Jag har ingen aning, för länkarna inte fungera. Inte ok! Historisk avkastning är ingen garanti, det enda vi i förväg är vad vi betalar för avgifter. 

 

Skärmdump från Collectum.se med kostnaderna för de olika fondförvaltarna.  Här lisas de 5 olika fondförvaltarna och deras snittavkastning, avgifter, kostnad ITP 30år och garantier redovisas så läsaren kan göra en enkel övergriplig jämförelse av bolagen. 

Snälla, kan börja från början?

För er som inte vet är Collectum en administratör av tjänstepensionerna inom ITP avtalet. Sorry, nu använder jag jobbigt pensionsspråk igen, my bad. Vi pratar kollektivavtalad tjänstepension för tjänstemän. Collectum är en sk. ”valcentral”. De är en mellanhand som ser till att hålla reda på hur mycket tjänstepension du ska ha, och vem som skall förvalta den. Om du är eller har varit tjänsteman med kollektivavtal är sannolikheten stor att Collectum är din första anhalt för att göra dina tjänstepensionsval. Här väljer du extra försäkringar och vem som skall förvalta dina pengar. Sen när du har valt vem som skall förvalta dina pengar, är det hos det företaget du väljer specifikt vilka fonder du ska ha hos dem.

Jag ville gå igenom mina tidigare val, och se till att jag hade den billigaste förvaltaren med ett utbud som passar min pensionsportfölj. Så jag tittade på de olika förvaltarna, vilka medlemsavgifter (avgifter i skärmdumpen) de tar och sedan totala kostnaden för att låta dem förvalta min pension. Jag väljer alltid den som är billigaste!

Kategorier: Okategoriserade

0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *