Om jag hade 1 kr för varje gång jag hörde en ursäkt för att inte bry sig om sin pension, då hade jag varit en rik kvinna. Jag blir både ledsen och lite arg för att vuxna människor använder sig av olika tekniker för att undvika deras vuxna ansvar för sin egen försörjning efter 65 års ålder. Det finns flera typer, men jag har hittat 3 pensionsdjur som försöker fly från pensionslejonet. Känner du några sköldpaddor, strutsar eller gaseller?

Sköldpaddan

Det är inte ovanligt att möta de som säger ”Jag har jobbat hela livet och betalat skatt, när jag blir pensionär är det min rättighet att Staten tar hand om mig”. Ja, så helt plötsligt när de fyller 65 år tänker de lägga sig på rygg som en sköldpadda och förvänta sig att någon annan tar hand om dem. Logiskt, eller inte. Jag kallar dem sköldpaddor. De är ofta så stora och tunga att det tar insatser från flera håll att vända över dem på fötterna igen. Men alltför ofta lägger de sig på rygg igen när de stöter på minsta motstånd. Det missar också att de är så gott som försvarslösa i den positionen. Men de ligger gott där och gnäller på att det är någon annans ansvar för att de ligger där.

Strutsen

Sen har vi strutsarna. De som är rädda för utfallet. De kommer med ursäkter som ”jag vågar inte titta på min pension, jag förstår ändå ingenting”. Alla känner någon som är teknikrädd, de som säger ”Oj oj oj. Det är sååå svårt! Min mail fungerar inte, jag kan ingenting om detta. Någon annan får göra detta åt mig”. Strutsarna gör precis samma ska med sin pension. Jaha, för att inte be om hjälp, eller ta ett enda steg till insikt kommer att hjälpa dig? Suck.

Gasellen

Gasellerna, ja de säger ”jag får ändå ingen pension”, och betar vidare på savannen. Men när pensionsansvar kryper upp på som dem som ett lejon så springer kutar de allt vad de kan. Hade de sparat privat och lagt en plan skulle de inte behöva springa från pensionslejonet, de hade suttit tryggt bakom deras pensionsmur.

Var tog ansvaret vägen?

Ingen av dessa tekniker funkar. Tillslut kommer pensionslejonet och man behöver vara rustad. Bygg din mur med att jobba, ta tillvara på tjänstepensionen och spara privat. Då kan man sitta lugnt och tryggt medan pensionslejonet letar ett annat offer.


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *