Jag har fått förfrågningar och att skriva om vad jag har berättat på Snabbkurs, Starta hösten som miljonär. Så jag kommer ge er mina 3 tips för bättre pension,

Tips 1, Pension är riktiga pengar!

Pension är inte ett abstrakt koncept. Det är cold, hard cash! Om du ser pensionen som dina hård förvärvade pengar, då har fått din ”ticket to ride”.

Hitta – Placera – Bevaka

Det är är DINA pengar. Du har skattat fram den allmänna pensionen, du har jobbat ihop en tjänstepension, och sparat ihop ett privat kapital. Dessa pengar ska behandlas med samma respekt som det du får på bankkonto den 25e varje månad.

Börja med att hitta pengarna

Det finns en fantastisk tjänst som samlar ihop och visar var det finns pensionssparande, www.minpension.se. Där ser du hur mycket du har i allmänpension och premiepension, dina tjänstepension och även privat sparande. Det är en start.

Placera dem

OK, så nu vet du var du har -dags att förstå och äga dem. Varje försäkring (man kallar pensionssparande som försäkringar, knäppt ellerhur?) har olika förutsättning. Så det är bara att kavla upp armarna och reda ut vad du kan göra med dem.

PPM – Premiepensionen. En utmärkt start!

Det är en del av den allmänna pensionen som du kan placera själv. Varför ska du göra det då? Jo, för att du kan få mycket högre avkastning i aktiefonder än vad pensionsmyndigheter gör med resten av ditt kapital. Det är precis samma principer här som med annat sparande. Man får välja traditionell eller fondförsäkring, och man får välja mellan olika fonder. Se det som en superbra start att som nybörjare börja förstå hur fondsparande fungerar. Framtidsfeministen har skrivit ett jättebra inlägg om fondsparande i hennes blogg.

Tjänstepension, lite svårare men viktiga pengar

Tjänstepensionen är level 2. Det är lite svårare än den allmänna pensionen och PPM, då varje anställning har en egen försäkringen (dvs sparande). Det är inte en pott med pengar som ska placeras, utan flera. Har dina arbetsgivare haft kollektivavtal kan du hitta ord som ITP1, ITP2, KAP-KL, FORA osv. Det är benämningen på vilket avtal. Googla fram info om resp avtal du ser, och läs på. Ta en försäkring eller avtal i taget. Gör ingen stor grej av det. Börja med den tjänstepension du har, och arbeta dig bakåt till tidigare försäkringar. Har du tex ITP1 försäkring, gå in på www.Collectum.se och logga in med BankID. Då kan du se vad du har, och vad du kan göra med dessa pengar.

Oftast får du välja mellan traditionell eller fondförsäkring. Sen ska du välja vilket försäkringsbolag du vill att pengarna ska vara, och sen kan du ev. välja fonder (om du har en fondförsäkring). Att skriva dessa 2 meningar är jobbig, men du behöver bara lära dig grunderna 1 gång, sen kan du det 🙂

Privat sparande 

Det är inte ovanligt att man hittar sparande som glömts bort, kanske en gammal kapitalförsäkring eller så. Minpension.se visar inte alla dina privata sparpengar, utan de som kan ses som pensionssparande (IPS eller kapitalförsäkring). Du kan ha ett sparande i din bostad, i aktier osv. De får du hålla reda på vid sidan av.

Bevaka

Ok, så du har placerat pengarna, dags att följa upp! Har du tjänstepension idag, kolla att rätt premier betalas in. Det är människor som ligger bakom allt, så kolla att de gör rätt. Lönehöjningar, ledigheter osv kan göra att det blir fler. Du har ansvaret för att det blir rätt.

Gå in en gång per år på minpension.se och även resp. försäkring för att se över vad du har. Hur utvecklas pengarna? Är du nöjd med de placeringsvalen du har gjort?

 

 

Kategorier: Pension

0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *