Marginalskatt, ännu ett svårt ekonomiord som slängs runt lite hur som helst. Bilhandlare slänger med den i reklamen för att få dig att tro att förmånsbilen är ännu billigare, och ibland använder man den slentrianmässigt för att se vad det kostar. Frågar man Skatteverket får man svaret ”Marginalskatt är den skatt du betalar på din sist intjänade tusenlapp”. Men vad betyder det? Why should I care?

Jo, man betalar inkomstskatt på hela  sin inkomst. Så långt är de flesta med. Men alla har inte koll på vilka skatter de betalar på sin inkomst. Det finns 3 olika skatter som dras från lönen, beroende på hur stor inkomsten är. Nedan listar jag inkomstskatterna som påverkar din marginalskatt. Detta gäller då de som anställda, egenföretagare betalar andra skatter också.

1. Kommunalskatten kommer ingen undan

Kommunalskatten går som sagt, till kommunen. Det betalar för dagis, äldreomsorgen med mera. Denna skatt betalas på hela inkomsten. Skatten varierar från kommun till kommun men är ca 30%. Din skattetabell avslöjar vilken kommunalskatt du betalar.

T ex skattetabell 30 = 30% kommunalskatt. Du tar reda på din skattetabell hos Skatteverket.

För varje 1000-lapp du tjänar under brytpunkten, har du ca 30% i marginalskatt

2. Statlig inkomstskatt, för ”höginkomsttagare”

För de med löner över 452 100 kr/år betalar man kommunalskatt, men även en statlig inkomstskatt på 20%. De betalar då kommunalskatt på lön under 452 100 kr (ca 30%) och de inkomster över 451 200  kr/år över betalar man då totalt 50% skatt.

För varje 1000-lapp du tjänar över brytpunkten, betalar du ca 50% i marginalskatt

3. Förhöjd statlig inkomstskatt, betalar man mycket skatt kan man betala lite till

För de med löner över 651 700 kr/år betalar de kommunalskatt, stalig inkomstskatt och förhöjd statlig inkomstskatt på 5%. För dessa betalar de då kommunalskatt på lön under 452 100 kr (ca 30%) och de inkomster över 451 200 kr/år över betalar man då 50% skatt och inkomster över 625 800 kr/år 55% i skatt.

För varje 1000-lapp du tjänar över brytpunkten, betalar du ca 55% i marginalskatt

Varför ska jag veta detta?

Jo, ibland blir vi erbjudna att löneväxla – dvs byta lön mot en förmån, eller en förmån man skall skatta för. Om du vet hur mycket du betalar i skatt för en förmån, kan du räkna ut dess riktiga värde. Detsamma gäller om du skall byta lön mot en förmån. Minskar du inkomsten, minskar du också inkomstskatten.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: